Vorig jaar organiseerden we met Het Groene Goud de eerste vogelverschrikkerwedstrijd in Bladel. De zelfoogsttuinderij werd goed bewaakt met allerlei sierlijke creaties. Dit jaar planten en zaaien we voor nog meer mensen, dus zijn we weer op zoek naar veel vogelverschrikkers.
Meedoen
Iedereen kan meedkoen door thuis alleen of met het hele gezin (of met je buurt, klas, vrienden of club) een eigen vogelverschrikker te maken. Er zijn een paar basisregels, maar wij vinden het ook belangrijk dat jullie je eigen creativiteit kunnen gebruiken. Een echte ouderwetse vogelverschrikker met blauwe overal en strohoed, of een zeemeermin met een drakenkop, dat mag allemaal.
Aanmelden en plaatsen vogelverschrikkers
Om aan te melden stuur je voor 1 mei een mail aan
Op vrijdag 13 mei tussen 10.00 en 17.00 uur en zaterdag 14 mei tussen 10.00 en 14.00 uur kunnen alle creaties op Het Groene Goud geplaatst worden. (mocht je op deze dagen of tijdstippen niet kunnen, maak dan een afspraak voor een moment in de week ervoor)
Een vakkundige jury zal alle vogelverschrikkers gaan beoordelen
Waar letten we op
- originaliteit en creativiteit
- gebruik van natuurlijke materialen
- vormgeving en afwerking (hoe mooi isie)
- functionaliteit (schrikt het vogels af)
- constructie en stevigheid (valt en waait ie niet om)
Prijsuitreiking
Op zaterdag 21 mei om 14.00 uur worden de prijswinnaars bekend gemaakt, op Het Groene Goud.
Wat kan wel, wat kan niet, en hoe maak je nou zo’n vogelverschrikker?
- Maak gebruik van natuurlijke materialen en oude kleding. Gebruik zo min mogelijk of zelfs geen plastic.
- Teksten, logo's of reclame zijn niet toegestaan.
- Om vogels extra af te schrikken kun je er iets aan vastmaken dat (in de wind) veel beweegt. Zoals lange haren van stro, maar misschien hebben jullie wel interessantere ideeën! Of iets dat geluid maakt door de wind, daar houden de vogels ook niet zo van.
- Natuurlijk moet de constructie wel stevig zijn, het kan behoorlijk waaien op de Het Groene Goud!
Hieronder vind je een stappenplan hoe je een vogelverschrikker kan maken.
Stap 1: het frame
De basis van een vogelverschrikker bestaat uit een kruisvormig frame. Hiervoor heb je nodig: twee latten, palen of stokken: een lange en een kortere. Maak het niet te zwaar!
Voor de hoogte van de vogelverschrikker geldt: 1.20 m tot maximaal 1.80 meter boven de grond. Een deel hiervan gaat de grond in. Bijvoorbeeld: voor een hoogte van 1.50 gebruik je een paal of lat van ongeveer 2 meter. (kleine 50 cm in de grond)
Zoek een paal uit waar een punt aan zit, of maak zelf aan de onderkant van de lange paal of lat een punt. Wel zo handig bij het plaatsen later.
Maak het frame door een Latijns kruis te maken, dus de verticale lat een stuk langer dan de horizontale. Tip: gebruik niet enkel touw, met een paar spijkers en schroeven maak je het veel steviger.
Wil je de armen kort, lang, of een beetje scheef, dan hou je daar natuurlijk bij het maken van het frame rekening mee.
Stap 2: Het lijf van de vogelverschrikker
Of het nu een mens of een (fantasie)dier wordt: meestal is het het makkelijkst om bij het bovenlijf te beginnen. Met oude kleding, jute zakken, of doeken kleed je het frame aan. Misschien is er even een schaar nodig om de kledingstukken goed aan te kunnen trekken. Dat maak je later maar weer netjes vast.
De kledingstukken of doeken bindt je daarna aan de uiteinden dicht met touw. Vervolgens vul je de boel op, met bijvoorbeeld stro. (Krantenpapier is niet zo’n goed idee, bij een fikse regenbui blijft er weinig van over). Blijf erin stoppen totdat het de gewenste vorm heeft.
Vervolgens doe je dit ook voor het onderlijf. Trek je de vogelverschrikker een broek of overal aan; dan heb je de keus: of je knipt je eerst een gat in het kruis, waar de paal doorheen past. Vervolgens vul je de benen op. Of je doet de paal door een van de broekspijpen, en de andere vul je op. Een flapperende jurk mag natuurlijk ook.
Stap 3: Hoofd, handen en voeten
Nu heeft de vogelverschrikker al een beetje lijf, maar zonder hoofd of de kop is het natuurlijk nog niets. Leef je uit, en maak er iets moois van!
Een gevulde jute zak, een grote bloempot, een gefiguurzaagde of met latjes getimmerde kop. Mag allemaal. Als het maar goed vast blijft zitten, en je natuurvriendelijke materialen gebruikt. Wil je iets verven: gebruik dan verf die watergedragen is.
Dan nog de handen en voeten; ook hier ben je vrij in hoe je dat doet. Een paar klompen of werkhandschoenen, of juist een paar gekke takken.
Stap 4: attributen
Als laatste bij de aankleding komen we bij de attributen. Een hoed of pet, haren, staart, een bezem of een riek, rinkelende slingers of een handtasje, net wat je nodig of mooi vindt. Hiermee maak je de vogelverschrikker helemaal af.
Succes!